keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Miksi tämä maailma on viturallaan osa1

Piru nyt ei oo oikein inspiraatio iskenyt. Mutta tämäntyyppistä kirjoitusta olen aiemminkin miettinyt. Tää tuntuu vaan tällä hetkellä paskalta, siis mun kirjoitus, varsinkin väsyneenä :D Pakko silti kirjottaa jotain :D

1.
Tämänhetkinen inspiraatio lähti ehkä Chiven rändom galleriasta ja kuvasarjasta missä ihmeteltiin kohua Rosetta operaation kaverista jolla oli animetyylinen paita vähäpukeisilla naisilla ja annettiin arvostusta itse työlle mitä mies oli tehnyt. Vanha juttuhan tämä on mutta jengi veti siis herneen nenään kun kaveri näyttää harrastuksensa pukeutumalla. Siis mit vit. Ei kaverin paidassa lukenut että vihaan naisia tai vastaavaa eikä Rosetta projekti lähtenyt matkaan sen takia että kyseinen tiedemies voisi ''esineellistää'' naisia. Maailmassa missä klikatuimmat uutiset liittyvät yleensä siihen mitä jonkun turhan, rikkaan ämmän päällä on ollut tai mitä mekon alta on vilkkunut, olisi vähän fiksumpaa kritisoitavaa kun jonkun tiedemiehen harratuksiin liittyvä pukeutuminen.

2.
Sotateollisuus/joukot. Eli onko tosiaan tarpeellista ostaa muutaman miljardin hävittäjiä ja tankkeja koko ajan lisää? Ei kai tässä sen kummempia selityksiä tarvii :D Jo muutamalla miljardilla voisi ruokkia aika paljon ihmisiä sekä kehittää jotain oikeasti ihmiskunnalle, luonnolle ja hyvinvoinnille tarpeellista. Jotkut perustelee sotaväline panostuksiaan turvallisuudella. Höpöhöpö kyllä sitä maata pystyy puolustamaan entisellä ja vähemmällä kalustolla. KLIK, Jenkkien ja Venäläisten sotakalustoa. Kyseinen vertailu kertoo että jenkit käyttää vuodessa ''puolustusmenoihin'' yli 600 miljardia ja Venäläiset ''vain'' 76 miljardia. Luulisi tuosta riittävän roposia myös muuhun. Ja miksi pitää lähettää joukkoja tuhoamaan? Lähettäisi joukot jakamaan ruokaa, vettä ja rakentamaan jotain hyödyllistä. Tai kehittämään jotain vaihtoehtoa tuossa linkissäkin mainitulle öljynkulutukselle. Ja tuossa vertailussa on pelkästään siis kahden valtion menot.

Olisi kiva tietää paljon koko maapallolla menee ''puolustusmenoihin''. Wikipedian mukaan tuo summa olisi 1747 miljardia. Suomi on muuten 2012 listauksessa sijalla 47, 3,6 miljardin menoilla. World food programin mutaman vuoden vanhassa mainoksessa KLIK, listattiin Wall streetin ja EU:n elvytyspaketit ja Irakin sodan kustannukset. Kustannukset olivat silloin 1500 miljardia. Mainoksen lopuksi kerrottiin että jokaisen, maailman nälkää näkevän koululaisen ruokkiminen maksaisi 3 miljardia vuodessa.

3.
Maailman asioiden oirelähtöinen hoitaminen. Tämä koskee ihan terveydenhuoltoa kuin ihan jokapäiväistä elämääkin. Ehkä tässä lähinnä tuota terveydenhuoltoa mutta tämän ongelman näkee pätevän myös vaikkapa valtionomistuksiin mistä kirjoitan alempana :). Aikoinaan mm. allergia- ja koepalatutkimuksissa minusta ei löytynyt mitään ''outoa'', joten olen itsekin saanut ota pilleri tai ravintolisätyylistä hoitoa mikä ei ylläripylläri auttanut. Ja vuosia jatkuneet vaivat ovat nykyään suurimmaksi osaksi pään sisällä (ei todellakaan kiva juttu sekään) tai ainakin luulen niin ja uskon pääseväni niistä joskus lopullisesti eroon.

Mutta minkä takia asioiden pitää antaa edetä siihen että jopa mieli  ja täten myös koko keho, rupeaa kärsimään? Esim aiemmin kirjoitin aivojen toiminnasta ja eräästä kirjasta, lue tämä ja kyseinen kirja, nyt. Kirjassa puhutaan myös siitä että asioita ei yleensä hoideta ennenkuin sinulla voidaan diagnosoida jotain, kuten Alzheimer. Vaikka selkeästi keho ja aivot eivät ole toimineet normaalisti vuosikausiin. Mun mielestä aika käsittämätöntä. Ja tämä pätee mun mielestä aika moneen asiaan kuten talouteen, työttömyyteen ym. pikkukivaan. Miksi asioiden annetaan mennä päin helvettiä ennenkuin ne todetaan ja yritetään paikata laastarilla? Ja lääkkeeksi ongelmiin annetaan tosiaan ihan niitä lääkkeitä eikä esim. ruokavalion tai elämäntavan muutoksia tai valtion tapauksessa otetaan lainaa. No onneksi sitä on fiksumpi nykyään kuin vuosia sitten ja osaa vähän auttaa itseään, lapset eivät ikävä kyllä ole tietoisia vanhempiensa huonoista valinnoista. Ja on noita fiksujakin lääkäreitä olemassa, niitä on vaan vaikea löytää.

Ja toinen ongelma on se että lääkäreiden tulisi koko ajan kehittää osaamistaan ja tietojaan eikä luottaa jäykästi kouluissa opetettuun ja jossain määrin vanhentuneeseenkin ''perinteiseen'' tietoon. Tiede ja ymmärrys ihmiskehosta kehittyy koko ajan ja ihmisten terveydestä huolehtivien, ammattilaisiksi miellettyjen ja luotettujen ihmisten pitää kehittyä ja oppia. Uuden oppimista vaaditaan jokapäiväisessä elämässä ja työssä kaikilla muillakin aloilla niin miksei terveydenhoidon ammattilaisiltakin. Jos joku sanoo sinulle että kaikki on ok vaikka selkeästi tunnet että ei ole niin vaadi toinen mielipide tai ota asioista selvää itse ja sen jälkeen vaadi uusi mielipide. Onneksi meillä länkkäreillä on mahdollisuus vaikuttaa omaan terveyteen omilla valinnoillamme.

Samperi oon niin vihainen tästä terveydenhuoltoasiasta erityisesti. En oikein tiedä mitä kaikkea tästä sanoisi etten ulosta ihan pelkkää vihaa :D Mutta vaikea se on olla olematta vihainen kun on melkein 10 vuotta elänyt enemmän ja välillä vähemmän sumussa ja huonosti voiden.

4.
Keskustan Juha Sipilä oli viikonloppuna kuullun radiouutisen mukaan sanonut viime viikolla että Keskusta on valmis jopa agressiiviseen strategiaan valtion omistusten suhteen. Tämä jotta voitaisiin laajentua ja luotua kasvua ja uusia työpaikkoja. Tämä kuulostaa ihan hyvältä mutta olisi kiva tietää mitä tämä tosiasiassa tarkoittaa. Viime vuosina on välillä uutisoitu valtion omistuksien myynnistä. Ja todennäköisesti niitä on perusteltu sillä että valtio tarvitsee rahnaa. Mua ihmetyttää että mikä logiikka siinä on että myydään? Omaisuuden myyminen on mun mielestä todella lyhytaikaista ajattelua. Varsinkin jos hommaan ei olla kunnolla panostettu. Panostaminen voi lyhyellä aikavälillä tarkasteltaessa näyttää tappiolliselta mutta luulen että oikeisiin asioihin panostaminen tuottaa varmasti tulevaisuudessa. Ei suomi tule pärjäämään tulevaisuudessa sillä kuuluisalla sisulla ja ehkä joskus 90-luvulla toimineilla jutuilla. Suomessa on jo esim. ns. cleantech osaamista ja ympäristöön ja sen hyvinvointiin liittyvät asiat ovat varmasti tulevaisuudessa kova juttu.

Myymällä kaiken valtio menettää ne pienetkin tulot mitä omistukset ovat ehkä tuoneet ja todennäköisesti moni menettää samalla työpaikkansa, eikä maksa täten enää verojakaan niin paljon. Myyminen voi näyttää hyvältä tänä vuonna mutta mitä sitten ensi vuonna tai 10 vuoden päästä kun tuloja ei enää tule mistään kun ei omisteta mitään? Jes, otetaan lainaa lisää ja taas lisää. Joku asioita omasta mielestään paremmin ymmärtävä voisi varmaan teilata nämä ajatukset mutta terveellä järjellä tätä taas pohdin. Kun kaikki myydään tai halutaan yksityistää niin kannattaa pitää mielessä että ei massia tavoittelevaa yritystä kiinnosta ihmisten, ympäristön ja valtion hyvinvointi.

Tämmöstä tänään en jaksa enempää :). lisää tulee varmaan joskus kun inspiraatio iskee. Ja käykää äänestämässä kun ajankohtaista, saakeli :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti