keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Liikkumisesta ja yleisestä teydestäkin


Rupesin kirjoittamaan liikkumisen iloista ja suruista ja huomasin että tekstiä tulee vähän sekalaiseen tyylin. Joten tästä riittää varmaan kirjoitettavaa useampaan kertaan.

Mutta ensimmäiseksi on sanottava että liikuntaa tärkeämpää on lepo eli uni ja stressinhallinta ja ravinto. Ja tietysti bonuksena se että nauttii elämästä ja tekemisistään J Jos lepo ja ravinnon saanti ei ole riittävää, ei ole mitään järkeä ruveta treenaamaan kovaa tai toivoa esim. laihtuvansa terveesti ja pysyvästi. Keho tarvitsee kumpaakin toimiakseen oikein.

Luulen että näiden kahden puutteellinen huomioiminen ja alempana mainitun uintiharrastuksen kombinaatio, johti aikoinaan minullakin jonkinlaiseen ylirasitustilaan. Ja en ole toipunut siitä vieläkään koska sitä ei hoidettu aikoinaan ja ravintokin oli nyky-ymmärrykseni mukaan huonoa. Ei se nykyäänkään ole täydellistä mutta se on ihan normaalia J En koe olevani vieläkään täysin terve mutta sinne ollaan matkalla. Siitäkin voin varmaan kirjoitella toisella kerralla tarkemmin.

Fiksu liikkuminen

Mun mielestä liikkuminen fiksusti on helppoa ja siitä saa paljon. Se mm. piristää, rentouttaa ja takaa oikein toimivan ja terveen kropan. Kaikenlainen passiivinen oleminen ylipäätään on todella kuluttavaa, ei pelkästään liikkumattomuus. Liikkuminen on myös oiva tapa osallistua sosiaaliseen tilanteeseen. Paskan (työ)päivän jaksaa kumman hyvin kun tietää että pääsee kyykkäämään tai kavereiden kanssa pelaamaan fudista tai lätkää myöhemmin.

Minulla on tosiaan kokemusta myös, ei niin fiksusta treenaamisesta. Aikoinaan kun uin kovaa, kävin altaassa pahimmillaan 9 kertaa/viikko, 3 kertaa/viikko ennen koulun allasta tappo jumppa ja muutamat kevyehköt puntit siihen päälle vielä. Ja koulun treeneissä minulla oli vaikeuksia pysyä muiden perässä pitemmillä matkoilla, joten vedin lähes aina liian kovaa. Ei ollut hirveän kivaa, silloin ja varsinkin jälkeenpäin mietittynä. Ei sitä nuorempana ja miksei myös vanhempana, välttämättä tajua että tekee jotain väärin. Olen vähän katkera, en oikeasti enää, itselleni ja myös vanhemmilleni koska eivät oikeasti kyselleet minulta tykkäätkö tästä. Samaa virhettä en tule tekemään oman lapsen/lasteni kanssa.

Mitä on mun mielestä fiksu liikkuminen? No kaiken perusta pitäisi olla kehon perusliikkeiden hallitsemisessa. Näihin liikkeisiin kuuluu kyykky, lantiosarana sekä erilaiset työnnöt ja vedot. Sekä tietysti kävely ja juoksu. Juoksulla en nyt tarkoita pitkää lenkkiä. Vaan ’’täysillä’’ juoksua eli spurtteja. Raskaiden asioiden kantaminen, työntäminen ja vetäminen, mäkijuoksu ja hyppynaru ovat erinomaisia vaihtoehtoja ’’kardio’’ harjoitteluun. Mutta kyllä se sydän lyö ja keho tarvitsee happea kyykätessäkin. Ja jos keho ei pysty näihin liikkeisiin niin se ei toimi oikein ja se aiheuttaa kaikenlaisia ongelmia.

Tämän tyylisiä liikkeitä voi treenata helposti omalla kehonpainollaankin tai vaikka kahvakuulalla ihan kotonakin tai kuntosalilla jos haluaa käyttää suurempaa vastusta. Vastusta käytettäessä on mun mielestä erittäin helppo pitää lihakset virkeinä ja ylläpitää lihasta ylipäätään ja ylläpitää vahvaa luustoa. Koska kaiken avain on kehon haastaminen. Koneissa istuminen ei ole haastavaa, joissain tapauksissa se on toki tarpeellista esim. kuntoutuksessa. Lihasten säilyttäminen on tärkeää yleisen terveyden kannalta.

Ja 3 kertaa viikossa liikkuminen ei korvaa 37,5 tunnin istumista. Joten päivän aikana tulisi myös liikuskella, venytellä ym. pikkukivaa. Mahdollisuuksia liikkua ei pidä nähdä pakkona vaan hyvänä ja terveenä asiana. Näihin päivittäisiin mahdollisuuksiin kuuluu mm. kävely tai pyöräily töihin, kauppareissu ilman autoa, seisominen julkisissa ja seisominen mahdollisimman paljon yleensä. Kyllä, seisominen luetaan nykyään liikunnaksi. J Perusistumatyötä tekevä kuluttaisi vuodessa 10 kg rasvamäärän verran enemmän energiaa jos seisoisi 3 tuntia enemmän. (Tästä kuulin ihan suomalaisesta lähteestä, linkki hukassa J) Ja ryhti ja liikkuvuuskin parantuisi huomattavasti. Kauppakassien kantaminen on parasta mahdollista arkiliikuntaa. Esimerkiksi omat vanhempani eivät sitä tee ja kärsii erinäisistä vaivoista mitkä eivät varmasti ole tulleet liikkumalla.
 
Käytäntö

Jos nyt jotain ihan käytännön vinkkejä, vaikka salille, pitää heittää niin erilaisilla kyykyillä tangon tai kahvakuulan avulla, maastavedoilla, punneruksilla ja leuoilla pääsee aika pirun pitkälle. Siihen kun ottaa lisäksi erilaisia kantoja, liikkuvuus- ja venyttelyjuttuja niin homma toimii pirun hyvin. Bonuksena voi laittaa yllä mainittuja kardiojuttuja tai vaikka ihan reipasta kävelyä. Pirun yksinkertaista mutta ei välttämättä aina helppoa, koska kehon haastaminen ei ole aina helppoa.
 
Lisäksi kannattaa aina välillä kokeilla jotain uutta. Ja ehkä jotain sosiaalista liikuntaa eli esim. kavereiden kanssa pelailua.

Liikkuvuusjuttuja kannattaa varmaan katsella netistä, koska minua fiksummat niistä on paljon kirjoittanut. Liikkuvuutta kannattaa hakea enemmän liikkeen ja kehon tasapainon saavuttamisen kautta mieluummin kuin pitkillä venytyksillä. Ehkä muutama esim. liikkuvuusjutuista/liikkumisesta, FMS, primal move ja Ido portalin ja Kelly Starretin jutut. Mutta youtube on täynnä kaikenlaisia kivoja mobility videoita J
 
Linkissä olevaa Limber 11 settiä olen itse kokeillut ennen kyykkäämistä ja se on toiminut ihan kivasti ainakin mulla :)
 

Loppuun vielä juoksun (pitkän matkan) turhuudelle muutama syy:

·         Harva osaa juosta turvallisesti eli ei kantapäillä ja hyvällä tekniikalla

·         Jokainen askel on toisto ja virheet tekniikassa ja kehon tasapainossa aiheuttaa keholle rasitusta huomattavasti. Varsinkin kun juostessa pitempiä matkoja tulee toistoja valtava määrä

·         Yhden tutkimustilaston mukaan olikohan se n. 80% lenkeistä tuottaa lenkkeilijöille kipua! Kipu on aina merkki siitä että jotain tehdään väärin ja tekeminen tulisi lopettaa. (olen pahoillani en muista mistä luin tästäkin tilastosta J tulevaisuudessa koitan olla fiksu ja kaivaa viitteetkin kehiin)

·         Lenkkarit eivät vaimenna iskua vaan sitä signaalia minkä pitäisi aiheuttaa kipua kun juokset kantapää edellä tai huonolla tekniikalla

·         Pitkät lenkit syövät lihaksia koska keho sopeutuu pitkiin lenkkeihin ja sille edullista on päästä painavasta lihaksesta eroon

·         Juoksu nostaa metabolismia vain muutamaksi tunniksi

·         Jos miettii evoluution kannalta juoksua, eli jos et saanut saalista kiinni lyhyen ponnistuksen (eli vaikka spurtin jälkeen) ei ole hirveän taloudellista tai fiksua lähteä juoksemaan maratoonia sen perässä.

·         Toinen näkökulma evoluution kannalta on se, että auttaisiko pitkän matkan juoksu elämässä luonnossa oikeasti? Ei.

·         Onko pitkän matkan juoksijat terveen näköisiä ja ryhdikkäitä? Ei mun mielestä

·         Mun mielestä juoksu on pirun tylsää J

Tästä tuli taas kauheen pitkä, ei kai sillä ole väliä. Lisääkin olisin voinut kirjoittaa mutta ehkä ens kerralla sit. Ja sitten kun itse opin lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti