torstai 17. joulukuuta 2015

24 tunnin sykemittaritesti

Eli otsikko on varmaan aika kuvaava. Mut siis mulla oli 24 h ajan sykemittari päällä. Miksi? Voisit kysyä. No ihan mielenkiinnosta halusin kokeilla paljon mun normipäivän kulutus on. Kilokaloreina siis. Kuten olen aiemmin kirjoittanut olen syönyt vähän liian vähän, juurikin kalorimääräisesti, 2010 tehdyn ruokavaliomuutokseni jälkeen eikä se mun (eikä kenenkään tapauksessa) kilppari/hormonisopassa ole tietenkään hyvä juttu.

Kilokalorit sinänsä on vähän kinkkinen juttu. Kilokalori ei mun mielestä ole kilokalori n. siis ihmisen olemisen kannalta. Ja ravinnon laadulla ja sen pienenpienillä osasilla ja ''ravinnekomboilla'' on varmasti merkitystä, niin terveyden kuin metabolismin kannalta. Ihan maalaisjärjellä tätä taas perustelen :) Vai väittääkö joku että on ihan sama saatko suurimman osan makroravinteistasi (hiilari, rasva, protsku) ranskanleivästä ja maidosta vai lihasta (nykyään myös pavuista :) ) ja kasviksista, hedelmistä ja marjoista? Kukaan ei varmaan ole eri mieltä mun kanssa? Jos on niin olet väärässä ja sietäisit hävetä :) 

Lisäksi: Alla lainaus wikipedian Kalori-sivulta:

''Kalori (tunnus cal[1]) on vanha energian yksikkö, jonka nimi tulee latinan sanasta calor ”lämpö”.[2] Sitä on käytetty lämpöenergian yksikkönä, mutta nykyään se on virallisesti poistettu käytöstä, sillä SI-järjestelmässä joulea käytetään kaikkien energianmuotojen yksikkönä.[3] Käytännössä kaloria käytetään kuitenkin edelleen usein ilmoittamaan, kuinka paljon energiaa syntyy elimistön polttaessa tiettyjä ruoka-aineita.[4] Yleiskielessä kaloria käytetään usein virheellisesti kilokalorin sijasta (1 kcal eli 1 000 cal).[5]
Alkuperäisen määritelmän mukaan yksi kalori on lämpömäärä, joka kasvattaa yhden vesigramman lämpötilaa yhdellä celsiusasteella normaalipaineessa. Kalorin suuruus riippuu siten hieman veden alkulämpötilasta. Eräässä kalorin määritelmässä gramma vettä lämmitetään 14,5 °C:sta 15,5 °C:seen. Tällöin 1 kalori on 4,1855 joulea. Jotta kalorin ja joulen suhde ei riippuisi mahdollisista epätarkkuuksista, määriteltiin vuonna 1956, että 1 kalori on tarkalleen 4,1868 joulea''

AKA Kalorin alkuperäinen määritelmä liittyy veden lämmittämiseen. Ja voin olla väärässä(?) mutta veikkaan että ihmisen metabolismi ei ole ihan noin yksinkertaista. Right? Mitä sitte? No mun ja monen muunkin mielestä, kalorien laskeminen on suht turhaa. Tietysti on erityistapauksia missä siitä on hyötyä (esim. painoluokkaurheilijat, jos haluaa selvittää syökö oikeasti liikaa (harva syö oikeasti :) ) ym.) 

Ja ilmeisesti siis pelkästään nälkään syöminen ei riitä fiksusti liikkuvalle, jonkin verran lihasta omaavalle nuorehkolle aikuisnörtille :) Luulen että tilanne on parantunut entisestä koska syön nykyään riisiä ja perunoita aika säännöllisesti. Ja lisäksi kun olen vähentänyt tuota lihansyöntiä niin pavuista ja linsseistä on myös tullut vähän hiilareita lisää :)

Testistä



No eihän se mennyt ihan putkeen :D Tajusin siinä vaiheessa kun kaloreita rupesi olemaan 3000 ja päivää oli vissiin yli neljä tuntia jäljellä että jossain on mennyt pieleen :) Tajusin että mun mittarissa on aktiivisuustaso ollut 5 eli täysillä ja se varmaan vaikutti kulutukseen. Eli arkiaskareiden/aktiivisuuden alhainen rasitustaso (eli alhainen keskipulssi) tulkitaan varmaan todella hyvässä kunnossa olemiseksi ja se varmaan nostattaa kokonaiskulutusta? Tästä en voi olla varma koska en tiedä minkälaiset kaavat Suunnon kalorien kulutuksen laskun takana on. Alkuun kun rupesin pohtimaan tätä testiä niin jostain syystä kuvittelin että mittari laskee kulutuksen ilmoitetun painon (84 kiloa), iän ja pulssin mukaan mutta ilmeisesti näin ei ole koska lukemasta tuli niin suuri. Voin olla väärässäkin tämänkin suhteen. Mutta veikkaan että lukema on aivan liian suuri koska minun kokoisen perusaineenvaihdunta/(lepokulutus) taitaa olla jotain 1900 kcal luokkaa. Googletuksella löydetyn laskurin mukaan perusaineenvaihduntani on n. 1888 kcal ja kohtalaisella liikunnalla (3-5 kertaa viikossa) kokonaiskulutus olisi 2926 kcal

Mikä on sitten oikea aktiivisuustaso mulle? En tiedä enkä ole varma jaksanko tehdä testin uudestaan koska nukkuminen oli vaikeahkoa mittari rinnan ympärillä koska olen niin paska nukkumaan.

Alla enivei 23h tulokset:
n. 3400 kcal
Keskisyke 6
Piikki 138 (salilla tein kevyehkön setin mitäoon tehnyt pariviikkoa. Sisältää Chop and liftejä, yhden jalan yhden käden maveja, turkkilaisia ylösnousuja ja renkailla tehtyjä leukoja)
Leposyke oli hereillä alhaimmillaan (tai siis kun katsoin sen lueskellessa illalla) 53. Todennäköisesti yöllä vähän alempi...?

3400+ kaloria n. 84-85 kiloiselle työttömälle nörtille on aika pirusti ruokaa. Ja yllä mainitusta syystä veikkaan että ei se kulutus oikeasti ihan 3000 yltäisi :) Vaikka treenaan säännöllisesti ja liikuskelen päivittäin jonkin verran. Vaikka tuon googletetun laskurin mukaan tuo 3000 voisikin olla ihan sopiva määrä.Kai :D näähän on aina arvioita ja ihmiskeho sopeutuu aika kivasti pieniin heittelyihin. Kai :) Ei kai tuo 3400 siis ihan hirveästi ole pielessä.

Loppupäätelmiä?

Leposykkeestä voin sentään jotain päätellä. Kun ostin mittarin, leposykkeeni oli alhaisimmillaan n. 60 luokkaa eli ilmeisesti minun stressintappokeinoni/kilpirauhaslääkityksen toimiminen aka hormonien taspainottuminen on todennäköisesti laskenut hieman stressitasoja. Tai sit mä oon erilaisessa kunnossa kuin kesällä (vai milloin nyt ostinkaan tuon mittarin, en oo ihan varma) :)

3000 kaloria kulostaa paljolta. Nämä ovat tosiaan arvioita ja edelläkin mainitsin että en usko siihen että kalori ei ole kalori vaan kokonaisuus/laatu ratkaisee. Tottakai on tärkeää saada tarpeeksi protskua, hiilareita ja rasvaa mutta kaloreina niiden laskeminen ei välttämättä ole paras ratkaisu. Ainakaan tavalliselle tallaajalle.

Paljon ruokaa on 3000 kaloria? Alla mun laskelmat paljon 3000 kaloria on kaikkien bodareiden suosikkiruokina eli jauhelihana ja riisinä (keitettynä siis) :) Pohjana laskelmiin käytän omaa aamupainoani, 84 kiloa, sekä sitä että urheilevan immeisen suositellaan syövän tarpeeksi proteiinia (ainakin 1 g/painokilo-2 g/painokilo). Joissain lähteissä suositellaan että proteiinimäärä lasketaan rasvattoman massan mukaan joten kerron oman painoni 1,3 ja 1,4 ja teen laskelmat/arviot niiden perusteella. Eli pohjana on proteiinimäärä aka tiettymäärä jauhelihaa ja loput kalorit otetaan sitten riisistä :) Toki riisistä tulee hiukan proteiiniakin (2,4 g/100g) mutta jätetään se nyt huomiotta :)

Proteiinin tarve mulle: 109,2-117,6 grammaa joka on n. 575-619 g jauhelihaa ja 1311-1411 kcal.
Riisille jää siis n. 1600-1700 kcal joka vastaa n. 1,16-1,24 kiloa keitettyä riisiä :P Toki tuosta tulee reilut parikymmentä g proteiiniakin mutta en ole ihan saletti riisissä olevan proteiinin rakenteesta :)

Aika pirusti siis ruokaa... Mitäsit? No kyllä tästäkin voi päätellä että jos ihminen syö oikeata ruokaa on liikaa syöminen todella vaikeaa. Varsinkin jos syö nälkään. Eli todennäköisesti syön edelleen liian vähän :) Eli tulen lisäämään edelleen (paitsi aamuisin vinkvink :) ) riisin ja perunan ja todennäköisesti hedelmien syöntiä. Niin kannattaa sinunkin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti