torstai 3. maaliskuuta 2016

Ravintosuositukset puntarissa ''kohusta''

Lähipiirin ja rakasta lukijaani johtavana ravinto- ja terveysasioidenylipäälikkönä on pakko hieman kommentoida hiljattain julkaistavaa Tomi Kokon dokumenttia. Tai lähinnä siitä herännyttä kohua. Koska en ole nähnyt kyseistä dokkaria :) Eikä vissiin ole kukaan muukaan sitä kommentoinutkaan :) Tää lähtee taas ihan lapasesta :D

Mun ''mielipiteet'' perustuvat omiin kokemuksiin, muiden kokemuksiin ja ihan maalaisjärkeen. En tässä tuputa omia näkemyksiäni mutta kehotan ihmisiä miettimään omaa ravintoaan ja sitä kuinka tärkeää ravinto on terveydelle.

Maidosta ja viljoista

Ensimmäisenä otan itse kantaa virallisiin ravintosuosituksiin ja Kokon testimetodiin. Eli Tomikin kritisoi virallisia suosituksia mm.suuren maito- ja viljatuotteiden takia. Ja Tomia kritisoivat kritisoivat että Tomi on vetänyt kokeilunsa överiksi maidolla, viljoilla ja muilla huonoiksi katsomillaan ravintoaineilla. Eli  kärjistettysti sanottuna oli syönyt
pelkkää makkaraa ja rasvatonta maitoa... Tai siis tämmöinen käsitys minulla on median uutisoinnin perusteella tullut.


Tomin itsensä mukaan hän on edelleen syönyt suositusten mukaisesti 0,5-1 kg verran kasviksia päivässä ja siihen sitten lisäillyt viljaa ja maitotuotteita entisen rasvan ja lihan sijaan. Tai ainakin minulla on ollut tämmöinen käsitys... EN ole siis vieläkään nähnyt dokkaria :) Eli kalorimäärä on entisellään ja ravintosuunnitelma oli vissiin ihan ravintoasiantuntijan laatima. 

Mut joo virallisista suosituksista. Dokkaria kritisoivat sanovat että suosituksissa ei kehoteta läträämään tolkuttomasti maidolla ja syömään leipää runsaasti. Ehkä totta mutta suositukset nostavat kyllä maidon ja viljan ''ravintoaineeksi'' lihan, rasvojen ja nesteiden ym. rinnalle ja kertovat näiden olevan hyvä ravinteiden lähde. Eli mikä mun mielestä viittaa näillä aineilla ''läträämiseen'' tai vähintäänkin kehotukseen päivittäisen käytön tarpeeseen. Myös virallisissa lautasmalleissa on aina maitotuotetta ja viljatuotetta... 

Mutta siis omista ja tuttujen vastaavista kokemuksista taas kerran :) Itse kulutin siis ennen suhteellisen paljon ruisleipää, mysliä ja maitoa, jugurttia ym. ''hyvää''. Kärsin aikoinaan nuoresta pojasta n. 11-12 vee...? aina vuoteen 2010 saakka nielemisvaikeuksista sekä ripuloinnista, joka vitun päivä. Ei ollut hirveän kivaa varsinkin kun nuorena urheilijana piti syödä paljon. Eikä ollut kivaa kun ei oikein mihinkään viitsinyt lähteä, vieläkään. Kävin aikoinaan tähystykessä missä ei mitään löytynyt ja ratkaisuksi tarjottiin happosalpaajaa ja imodiumia. Kiitos taas kerran loppuelämästä. ''Onnekseni'' pelikaverini Jaska kärsi vastaavista ongelmista ja sai asioihin jopa vastauksia. Päätin sitten itsekin vähentää maitoa ja viljoja ja nielemisongelmat loppuivat seinään ja vatsavaivat vähenivät huomattavasti. 

Aiheuttaako maito ja viljat edellämainittuja ongelmia kaikille? Ei välttämättä mutta jatkuva sairastelu mm. allergiat, autoimmuunisairaudet, vatsanturvotus ja muut vatsavaivat eivät kuulu normaalin ja terveen ihmisen elämään. Ripuli, allergia, nenäsumute, ruoansulatusjugurtin ym. mainosten määrän nousun perusteella tämä on ihmisillenykyisin normaalia arkea... Jos sinun pitää syödä jotain ''ylimääräistä'' voidaksi lähes normaalisti, eikö sinun kannattaisi ennemmin miettiä mitä sinun pitäisi vähentää? Jos lääkäri tarjoaa sinulle lääkkeitä vaadi ratkaisua ongelmiin äläkä tyydy oireiden ''hoitamiseen''

Ihan maalaisjärjellä pääteltynä, koska ihminen on eläin ( vaikka jotkut internetin ihmeellisessä maailmassa ilmeisesti luulevat muuta :) ) ja myös petoeläin, ei minkään eläimen voi kuvitella juovan toisen eläimen maitoa. (Poikkeuksena taitaa olla jonkun muurahaisen ja kirvan symbioottinen suhde... Mutta kirvatkaan eivät tuota maitoa vaan jotain omituista nestettä :) ) Eikä toisen eläinvauvan mahdollisimman nopeaan kasvuun tarkoitettua nestettä tulisi aikuisen toisen lajin edustajan juoda. Ikinä. Varsinkaan ympärivuoden lypsettyä, ''keitettyä'' ja teollisesti käsiteltyä nestettä. Lehmähän ei tuota maitoa luonnollisesti kuin vissiin muutaman viikon/kuukauden synnytyksen jälkeen eli jo tuolta kannalta nykyinen maito ei todennäköisesti ole kauhean lähellä terveen lehmän maitoa. Lisäksi siis maidontuotantolehmien ravinto ei ole ihan luonnollista ruohoa vaan teollisesti tuotettua (Maissi, soija, vilja?)rehua. 

Jos osaisin photoshoppaisin tähän kuvan missä leijona juo gasellin/vastaavan elukan tissitä eikä syö itse eläintä :)

Ja koska ihminen on eläin, toki nykyoloihin hieman sopeutunut eläin niin voitko kuvitella että metsässä/savannilla samoileva elukka odottaa kuukausia paikallaan samalla tiettyä kasvia hoitaen ja viimein tietynpisteen jälkeen korjaa kasvin tietyt osat talteen, käsittelee ne syötäväksi kelpaavaksi monella prosessilla ja vielä lopuksi valmistaa sen syötäväksi jollain toisella prosessilla? Eläimet syö, panee ja nukkuu. Ei viljele maata vaan napsii puolukat suuhun ja jatkaa matkaa. Mutta tää oli vähän kärjistetty esimerkki mutta toivottavasti ymmärrät pointin.

Tottakai ihminen on älyllään noussut luonnon yläpuolelle mutta meidänkin ravinnon perusta tulisi olla mahdollisimman käsittelemättömänä syötäva puhdas ravintoaine. Ei tehtaassa monen prosessin kautta syötäväksi joidenkin mielestä kelpaava tuote.

Virallisista tutkimuksista mm. maidon ja viljojen käytön puolesta en osaa sanoa sen tarkemmin mutta kun niistä puhutaan niin olisi aina kiva tietää näiden tutkimusten lähtökohdat ja metodit. Esim. jos otetaan perusreiska tai maija jonka syöminen ei välttämättä ole aina kauhean säännöllistä jatai suositusten mukaista, arki on ''kiireistä'', uni heikkoa ja häntä kehotetaan syömään säännöllisesti ja suositusten mukaisesti suht monipuolisesti niin tottakai hänen terveytensä paranee.

Kaloreista ja Kokon lihomisesta

Kokkoa on myös kritisoitu siitä että hän lihoi kuukauden aikana 6 kiloa. Ja ''johtava'' asiantuntija on sanonut ettei se ole mahdollista koska kaloreita tulisi saada hirveä määrä ylimääräistä. 

Mielestäni kalori sinänsä mun mielestä vähän ongelmallinen. Kalorin määritelmä on aikoinaan tehty ihan oikeasti polttamalla ainetta eikä se ihmiskeho ihan samalla tavalla toimi. Voin toki olla väärässä, ihan maalaisjärjellä tätäkin päättelen. Ravinnosta saatavaa energiaa ja ravinteita ei kannattaisi mun mielestä ajatella pelkkinä kaloreina. Ei se voi olla niin yksinkertaista ja mun mielestä asiantuntijoiden tulisi myös miettiä tätä. Ja todennäköisesti tutkia/päivittää mun mielestä vanhentunutta kalorimääritelmää (en mä tätä osaa perustella koska en ole tiede mies, omaa päätäni käytän vain :) ) Ravinto pitää sulattaa ja käsitellä, muuttaa ja siirtää ennen kuin se saadaan käyttöön kudoksissa. Ja paljon riippuu ihmisen terveyden tilasta, vatsan ja suoliston kunnosta, ravinnon laadusta, muodosta jne. Eli edelleen, ei se voi olla niin yksinkertaista kuin kalori on kalori. Eli jos asiantuntija sanoo että ei mahdollista koska kalorit... Tulisi hänen mielestäni miettiä vähän isompaa kuvaa kuin pelkkiä kaloreita.

Lisäksi jos/ilmeisesti Kokko vetää aika vähillä hiilareilla normaalisti eli on vähän kuin ketoosissa koko ajan on hänen kehonsa tottunut käyttämään rasvan energiana. Ja kun ruvetaan kuluttamaan rasvan sijaan enemmän hiilihydraatteja on kroppa luonnollisesti vähän shokissa. Ja kun kroppa saa yhtäkkiä hiilihydraatteja, se todennäköisesti pyrkii ne myös säilyttämään aka henkilö lihoo, eikö vain? Eli kun ihminen lopettaa ''paastotilan'' keho haluaa ottaa kaiken hyödyn irti pitkään aikaan saadusta hiilarikuormasta eli säilöä sen mahdollisimman tehokkaasti. (tämäkin on vähän kärjistettyä maalaisjärjellä päättelyä koska tuo tiede puoli ei ole se minun vahvin puoleni). Eli äkillinen ravinnon laadun muutos vaikuttaa todennäköisesti kehoon ja sen energiantuotto ja aineenvaihdunnan reaktioihin aika paljon. Ja todennäköisesti myös nestettä voi kertyä aika paljon. Edelleen en ole tiedemies mutta kun ihminen muuttaa radikaalisti tapojaan, tapahtuu hyvin todennäköisesti
radikaaleja asioita. Tämän päättelyyn ei tarvitse olla tiedemies... 


Yksi todiste siitä ettei asiat ole niin yksinkertaisia kuin kalori/perusaineenvaihduntamalli olettaa, on Tim Ferrisin kirjassa hänen tekemänsä kokeilu jonka johdosta hän sai 15 kiloa lihasta kuukauden aikana, neljän tunnin treenillä. Siis hän treeansi kaksi kertaa puoli tuntia viikossa :) Timin testi perustui Arthur Jonesin Colorado kokeeseen. Kyseisessä kokeessa Casey Viator sai kuukauden aikana lihasmassaa lisää 28,67 kiloa samalla kun hänen rasvamassansa vähentyi 8,13 kiloa. Näillä kokeilla on kritisoijansa mutta mun mielestä tämän tyyppiset kokeet osoittavat ettei asiat ole niin yksinkertaisia :)

Lopuksi

Sen kummemmin en ota kantaa Tomin omiin valmennusmenetelmiin ja ravintotottumuksiin koska niistä en tarpeeksi tiedä mutta ihan hyvää työtä hän tekee oman konseptinsa esille tuomisessa. Ja käsittääkseni Tomi tuo aika voimakkaasti esille ravinnon laadun ja kasvisten ja marjojen määrän mikä on todella hyvä. Ilmeisesti hän kehottaa myös vähähiilihydraattisempaan ruokavalioon (en tiedä ihan tarkkaan niin en kommentoi sen enempää kuin alla) mutta se ei pitemmän päälle tai kaikille sovi. Alla mun perustelut.

Eli jatkaakseni jatkaakseni yllä mainittua esimerkkiä siitä että eläin syö, nukkuu ja panee, niin on totta ettei nyky-yhteiskunta oikein salli kyseistä elämäntapaa, ainakaan länsimaissa :) joten meidänkin on hieman muokattava elämäntyyliämme sen mukaan.Joten meidän on myös hieman muokattava ravintotottumuksiamme yhteiskunnan mukaan. Eli kun elämme hieman erilailla kuin viidakossa asuvat enimmäkseen tsillailevat sukulaisemme, me tarvitsemme hieman enemmän myös sitä polttoainetta eli hiilareita eli emme vaan pärjää nykyään pelkällä proteiinilla ja rasvalla. Pitkäaikainen hiilareiden/energian saannin rajoittaminen johtaa todennäköisesti ennen pitkää hormonaalisiin häiriöihin. 

Lopuksi lopuksi

Terveenä pysyminen ravinnon kannalta on mun mielestä edelleenkin helppoa. 3-4 isompaa ateriaa säännöllisesti joilla on aina kasviksia ja/tai marjoja ja proteiinia eli lihaa, munia (papuja, linssejä). Lisäksi liikunnan tai aktiivisuuden eli työpäivän ympärille aterioille lisää hiilareitä mieluummin tärkkelyspitoisemmassa muodossa eli peruna, riisi osastoa. Aamupalalle ei tarvii hiilareita yllämainitun paastotilan loppumisen perusteella, on hyvä olla hieman aktiivinen ennen kuin syö hiilareita. Lisäksi tarvittaessa pari välipalaa aka pähkinöitä, heraa/smoothie isompien aterioiden väliin.

Mutta muista kuunnella omaa kehoasi, jos jokin asia/oire vaivaa sinua tee muutos ja etsi syyllinen. Joskus se vaatii kokeilua ja omaa aktiivisuutta. Hyvin usein ongelman syy on jossain mitä teet tai syöt usein ei välttämättä siinä ettet tee tai syö jotain. Ei ole olemassa mitään ruokaa mitä ihmisen pitäisi välttämättä syödä ollakseen terve.

T,
Keklumestari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti