torstai 18. joulukuuta 2014

Palkasta ja veroista part II

Kaverin feseseinällä olleesta keskustelusta ja Nick Hanauerin arttikkelista sain inspiraatiota kirjoittaa vähän lisää palkoista ja eriarvoistumisesta ym. talouteen liittyvästä. Klik aiempi kirjoitus. Kyseisessä kirjoituksessa en käsitellyt ''superrikkaita'' mutta kaikki voivat kuvitella miten ylimääräisten (eli elämiskustannusten ylijäävien) tulojen määrä nousee aika nopeasti mitä enemmän tienaa. Eron voi jo huomata kyseisessä tekstissä olevien esimerkki henkilöiden tilannetta muokkaamalla. Jos kaikille laittaisi asumiskustannuksiksi kaupungin vuokra-asunnon (joojoo tiedän ettei mahdollista) niin erot kasvaa aika pirusti nopeammin.

Nick Hanauer on ollut perustamassa kymmeniä yrityksiä ja yhtenä esimerkkinä Suomi nousuun tekstissäkin mainittu, muuan ''huonosti'' pärjäävä Amazon yritys.

Hanauer kirjoitti mm. siitä että eivät rikkaat luo työpaikkoja vaan sen tekee hyvinvoiva keskiluokka. Tämä on helppo ymmärtää ihan maalaisjärjellä ja Hanauer antaa esimerkiksi oman perheensä ja omat tulonsa jotka ovat kymmenien tai jopa satojen kertaiset verrattuna mediaanipalkkaan. Hanauerin perheellä on 3 autoa, ei 300 tai kolme tuhatta autoa ja hän ostaa muutamat uudet housut silloin tällöin, ei satoja uusia. Eli kaikki ylimääräinen tulo jää oikeastaan turhaksi/säästöön.

Mitä tekee minimipalkalla hädin tuskin elelevä enemmistö? Ei todennäköisesti muuta kuin käy töissä ja yrittää käyttää rahaa niin että ei kuole nälkään eli ostaa halpaa (eli tehotuotettua ja sitä tuottaville firmoille tulosta tekevää) ruokaa. Vallalla oleva talousajattelu on sitä että mitä paremmin rikkaat voivat, sitä enemmän työtä muille. En näe Hanauerin tapaan itsekään logiikkaa tällaisen ajattelun taustalla. Muutama rikas kuluttaja ei vaan millään > kuluttava keskiluokka. Ellei he sitten osta sataa autoa tai vaikka tuhansia paitoja vuodessa.

Toinen tärkeä pointti Nickin kirjoituksessa ja puheissa on se että johtoportaan määrä ja palkat ovat nousseet käsittämättömän paljon enemmän kuin normiduunareiden. Joten sen väitteen perusteella että kun rikkaat rikastuvat entisestään ja luovat siinä samalla luonnollisesti työpaikkoja, meidän pitäisi hukkua työpaikkoihin. (Miten on käynyt, ympäri maailmaa?) Ja samalla tosiaan sanotaan että jos duunarin palkka nousee, työt ja yritykset häviää. Ei voi pitää paikkansa, koska kulutus lisääntyisi (ihan sillä rautalangasta väännetyllä perusteella että ihmisillä on oikeasti varaa ostaa hyviä tuotteita useammin) ja sitä myötä myös verotulot. Ja samalla toimeentulojen ym. maksaminen vähenisi. Ja eikä siinä vielä kaikki, ihmiset voisivat paremmin!!! Kuulostaa aika hienolta ja pirun yksinkertaiselta mun mielestä. Mikä sen hienompaa kuin että kaikilla olisi kiva olla töissä? Ainakin sen puolesta että ei tarvitse koko ajan miettiä onko varaa ruokaan ja ihan vaan kivaan elämiseen ja harrastamiseen.

Duunarien palkkojen nostamisen  positiivisten vaikutusten uskallan sanoa olevan ihan fakta koska asioita on kiva tehdä. Ja sen on nähnyt itsekin käytännössä monesti, tämän voi esim. kaikki opiskelijat allekirjoittaa. Ei sitä opiskeluaikoina juuri mitään tullut tehtyä/ostettua kun kilpaurheilunkin harrastamiseen piti saada isältä apua ja elämiseen otin lainaa.

Niinkuin olen aikaisemminkin sanonut, yrityksen tekemä voitto on vain bonusta kaiken sen lisäksi mitä yrityksen omistajat jo ansaitsevat. Eli suuromistajat ja yrityksen voitosta oikeasti hyötyvät ovat jo hyvinvoivia. Varsinkin valtion omistaman yrityksen tavoitteena ei pidä olla mahdollisimman suuri voitto vaan mahdollisimman paljon työntekijöitä ja kehitystä mitä voi ilman tappioita tehdä. Jenkeissä Seattle ja San Francisco ovat nostaneet työntekijöiden minimipalkkaa. ''Perinteisen'' talousajattelun perusteella kaupunkien ja yritysten pitäisi olla tuhoon tuomittuja mutta siellä on tapahtunut päinvastoin. Eli kummatkin kaupungit ovat työllisyysasteen kärkikaupunkeja jenkeissä. Sattumaako? Ei mun mielestä. Miksi siis päättäjät eivät huomioi näitä asioita? Koska massia mulle nyt ja heti. Ja kun kuulee juttuja esim. Jenkkien sisäsiittoisesta taloudenlinjojen päätöksiä tekevien sisäpiiristä, on vaikea uskoa että muutokset tapahtuisi kovin nopeasti tai edes ollenkaan.

Mieti tarkkaan kenet äänestät päättämään näistäkin asioista Suomessa. Piis

Samppuri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti