perjantai 5. joulukuuta 2014

Miksi tämä maailma on viturallaan part II

Kuuntelin tuossa Paleo solution podcastia, osa siitä meni ohi koska työt ja enkku :D mutta siinä käsiteltiin muutamia asioita mitä itsekin olen monesti miettinyt. Podcastissa puhuttiin lähinnä ravintoteollisuudesta/tuotannosta, viljelystä ja sen ympärillä olevaan talouteen liittyvistä asioista. Tässä lyhyesti muutamia minua askarruttavia pointteja.

1. Toistan itseäni varmaan liikaa koko ajan mutta yksi suuri ongelma on se että asioille ei tehdä mitään ennenkuin ne ovat viturallaan ja se että asioita ei tehdä kuin hetken hyödyn toivossa. Ravinnontuotannosta ja nykymenetelmistä puhuttaessa tiedämme että ympäristö ei voi hyvin, eläimet eivät voi hyvin ja sitä myöten ihmiset eivät voi hyvin. Silti näiden menetelmien pitkäikäisiä vaikutuksia ei noteerata tai niille ei tehdä mitään tai näillä menetelmillä tehdään lähinnä massia nopeasti, joten ympäristöllä ja hyvinvoinnilla ei ole väliä. Podcastissa puhuttiin muutamasta farmarista jotka saivat menetelmiä muuttamalla elvytettyä kuolevan toimeentulonsa ja samalla eläimet ja ympäristö saatiin voimaan paremmin. Ja päästöt vähenivät avian varmasti. Helppoa ja hyvää -> Klik. Miksei tämä voisi toimia isommassakin kuviossa? Koska massia heti nyt mulle.

2. Näiden ''vanhojen'' (tuottavien) tuotantomenetelmien tilalle ei mietitä vaihtoehtoja koska ei ole ''tutkimusta'' asian tiimoilta. Miksi kaikkea pitää tutkia ennenkuin sen hyöty todetaan? Tai edes kokeillaan? Kun tiedetään että asioita voidaan tehdä toisella tavalla ja mahdollisesti kestävämmin. Yleensä joku tekee pienessä kaavassa hyviä asioita ympäri maailmaa ja sitä tietoa löytyy varmasti ilman ''virallista'' tutkimustakin ja ihan tervettä järkeäkin käyttämällä. Miljardeja tahkoavilla yhtiöillä on resursseja kokeilla ja tutkia ''uusia'' (luonnollisia)menetelmiä mutta osakkeenomistajille pitää saada osinkoja. Haittaisiko osakkeenomistajaa eli jo taloudellisesti hyvinvoivaa ihmistä, jos ei saisikaan tänä vuonna vähän lisää ylimääräistä massia. Varsinkin kun voisi auttaa ympäristöä ja muita ihmisiä ja todennäköisesti tehdä ihan yhtä paljon rahaa tai jopa enemmän ja helpommin.

Tai mitä tapahtuisi jos jenkit jättäisi pari hävittäjää rakentamatta ja laittaisi muutaman miljardin uuteen viljely/karjakokeiluun? Ei todennäköisesti mitään pahaa, pelkkää hyvää. Valtio loisi työpaikkoja ja uutta tuotantoa. Mitä jos joka Valtio laittaisi pystyyn kestävän kehityksen ja ruoantuotannon komppanian joka kokeilee ja tekee uutta? Ja tekisi yhteistyötä ainoiden oikeiden uhkien eli ympäristön tuhoutumisen ja ruoan loppumisen suhteen? Kuulostaa utopistiselta mutta politiikkaa ja tankkeja ei pysty syömään tai hengittämään. Itsekin kulutan paljon ja peliharrastus vaatii paljon teknologiaa ja sähköä mutta ei se mene tärkeydessään ikinä hyvän ruoan saamisen ohi. Ehkä mä rupeen farmariks vielä joskus :D Olis kiva kun ei tarttis miettiä miten saan käytettyä aikaani siihen että saan jotain millä käytän aikaani ja hankin ruokaani.

3. Luonto on systeemi joka toimii oikein, kun elämän kiertokulku eli eläimet ja kasvit ym. toimivat yhdessä. Kun tämän systeemin monimuotoisuuteen kajotaan, mm. monokulttuurilla, luonnollisen eläimistön ja kasviston poistamisella ynnä muulla pikku kivalla, tapahtuu huonoja asioita. Lisääntynyt eroosio/aavikoituminen, ja osa hiilidioksidipäästöistä voidaan estää luonnollisella toiminnalla niin miksi sitä ei tehdä tai sitä estetään? Koska kuvitellaan että se tuottaa massia. Edelleen, emme voi syödä tai hengittää taloutta.

Anteeksi toisto mut nää on mun mielestä tärkeimpiä asioita ikinä, rakkauden ja onnen lisäksi :D piis

Samwais

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti