torstai 12. huhtikuuta 2018

Nostovyön käytöstä

Hommasin itselleni vihdoin uuden ja paremman nostovyön tulevia maksimikoitoksia varten ja ajattelin vähän kirjoitella vyön käytöstä. Meidänkin salilla näkee treenaajia jotka treenaa vyön kanssa vaikka tehtävät liikkeet ja käytettävät painot eivät sen käyttöä vaatisikaan. Ihmisillä on minun näkemyksen mukaan vähän väärä käsitys vyön tarkoituksesta.

Vyön tarkoitushan ei ole varsinaisesti tukea selkää vaan auttaa harjoittelijaa ylläpitämään painetta vatsan alueella. Eli paine ja tuki syntyy kehon oman ''nostovyön''/korsetin eli selkärankaa ja keskivartaloa tukevien lihasten avulla eli ''puskemalla ilmaa'' näitä lihaksia vastaan. Yksinkertaisesti sanottuna tämä tapahtuu vetämällä ilmaa sisään ja jännittämällä vatsalihaksia ja ''puskemalla'' laajentuvaa keskivartaloa omaa vyötäsi eli vatsalihaksia vasten. Eli nostovyö on ikäänkuin ylimääräinen lihas joka auttaa paineen ylläpitämisessä.

Milloin vyötä sitten kannattaa käyttää? Se vähän riippuu :D Mutta periaatteessa vyön käyttöä kannattaa välttää ennen tiettyä voimatasoa jotta opit käyttämään omaa sisäänrakennettua korsettiasi kunnolla. Sopiva voimataso on monien minua fiksumpienkin mielestä se että pystyisi tekemään maastavedon yli 2 kertaa oman kehonpainoisella kuormalla, ilman vyötä siis. Kyykyn voimataso olisi hyvä olla suunnilleen samaa luokkaa tai jonkin verran alle maastavedon (Nämä tietysti riippuvat myös ihmisen kehon mittasuhteista ym. mutta ei näihin mitään absoluuttisia vastauksia ole). Ja vyötä tulisi käyttää vain oikeasti raskailla kuormilla eli yli 80-90% 1 maksimista tehtävillä sarjoilla. Jos harjoittelija kokee tarvitsevansa vyötä alle näiden kuormien, ei harjoittelijalla ole mitään asiaa treenata niillä kuormilla eli prioriteettina olisi opetella käyttämään omaa kroppaa ennenkuin ruvetaan väkisin tekemään apukeinoilla jotain mihin ei pystytä hyvällä tekniikalla ilman apuja. Esimerkkinä minä itse, tämänhetkiset kyykky- ja maastavetoennätykseni ovat tehty ilman vyötä. Tiedä sitten olisiko ennätykseni kovemmat vyön käytöllä mutta en ole kokenut vielä tarvitsevani vyötä, varsinkaan sarjoja tehtäessä. 

Pääpointtina kannattaa miettiä minkälainen tavoite sinulla on salitreenin suhteen. Jos tähtäät voimannostossa oikeasti hyviin tuloksiin ja treenaat oikeasti kovaa ja lähellä maksimia niin tottakai apuvälineiden käyttö on suositeltavaa ja jopa välttämätöntä huipulla. Mutta jos tavoitteenasi on voida paremmin tai liikkua ilosta, ei vyön käyttöön ole mitään tarvetta. Hyvä kehonhallinta riittää kyllä tukemaan selkääsi kun kuormat eivät ole lähellä maksimia. Ja meillä normaaleilla kuolevaisilla hyvä kehonhallinta on muutenkin avain terveeseen kehoon ja laadukkaaseen liikkeeseen eli kannattaa ottaa homma haltuun ilman apuvälineitä.

T,
Koutsi Keklumestari, (B. Butt.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti