tiistai 25. lokakuuta 2016

MTG ja OMG

Piru, jälleen kerran en ole saanut mitään kirjoitettua vaikka aikaa olisi. No nyt on pakko ulostaa jotain uudesta rakkaasta harrastuksesta eli Magic the Gatheringistä. 

Magic the Gathering

Olen jo vuosikausia halunnut kokeilla Magicia ja elokuun puolella toteutin haaveeni, kävin kuumotuksissani ostamassa kortteja Poromagiasta ja olin myyty ja koukussa heti ensimmäisen pelin jälkeen.

Magic the Gathering on Richard Garfieldin kehittämä ja alunperin vuonna 1993 julkaistu keräilykorttipeli jota voi pelata monella eritavalla kaksin tai moninpelinä. Tarkoituksena on voittaa vastustajavelho/velhot erilaisia otus, loitsu ja muita kortteja pelamaalla. Voittaja on se kuka saa vastustajan/vastustajien HP:n/laiffin nolliin. Peli alkaa useimmiten 20 hp:sta. Moninpelimuodoissa taasen yleensä 30:stä.

Korttityyppejä ovat land/manat sekä spellit eli creaturet/otukset, instantit, sorceryt, enchantmentit, artifactit ja planeswalkerit. Muitakortteja pelataksesi tarvitsee manaa/landejä eli joka vuorolla saa pelata yhden ländin lisää ja joka ländin saa käyttää eli täpätä, kerran vuorossa. Kaikki pelatut ländit saa sitten käyttöön taas seuraavalla vuorolla. Muita kortteja eli spellejä saa sitten pelailla käytettävissä olevan manan mukaan. Voimakkaammat spellit ja ukot maksavat luonnollisesti vähän enemmän manaa. 

Lyhykäisyydessään pelin kulku menee niin että pelataan ukkoja tiskiin ja niillä hyökätään ja muilla spelleillä tehdään kiusaa tai parannellaan omia asetelmia taktiikan mukaan. Näin yksinkertaista peli ei oikeasti ole ja varaa isommille taktisille virheille ei yleensä ole.

Korteilla ja manoilla on myös värit eli valkoinen, musta, punainen, vihreä ja sininen ja valkoisen spellin pelaamiseen tarvitaan luonnollisesti valkoista manaa. Eli omaan pakkaan ei voi laittaa ihan mitä vaan kortteja vaan pakkaa tehtäessä kannattaa olla mielessä joku suunnitelma pelin voittamiseksi. Eli kaikkien valittujen korttien tulisi tukea toisiaan ja suunnitelmaasi. 

Pakassa voi ja nykyään kannattaakin ottaa kahta tai jopa usempaakin väriä. Koska julkaistuja kortteja on Gamepedian mukaan 13651 ja joka vuosi julkaistaan useita lisäosia, on oman pakan tekemiseen aika monta vaihtoehtoa. Riippuen tietysti pelimuodosta koska tietyissä ja suosituimmissa pelimuodoissa ei ole käytettävissä kaikkia julkaistuja kortteja. Mut enivei oman pakan tekemiseen on todella paljon vaihtoehtoja ja tämä runsaudenpula on varsinkin aloittelijoille aika mykistävä. Omaa pakkaa voi ja kannattaa tuunailla säännöllisesti aina kun huomaa että joku taktiikka ei oikein toimikaan.Eli kannattaa pelailla paljon että oppii. Ja vaikka itse pelaaminen on suhteellisen yksinkertaista, kuukausienkin pelaamisen jälkeen oppii koko ajan uutta. Eli pelin todellinen masteroiminen vaatii jopa vuosia. Jos kukaan siis todella voi edes kaikkea oppia :D

Uusia kortteja saa sitten ostamalla paketteja eli buustereita, vaihtelemalla kavereiden kanssa tai ostamalla yksittäisiä kortteja alan liikkeistä. Korteilla on myös ''harvinaisuustyyppi'' ja harvinaisemmat kortit ovat siis arvokkaampia. Korttien arvo vaihtelee muutamasta sentistä jopa satoihin euroihin. Harvinaisuustyyppejä on common, uncommon, rare ja mythicrare. Jokaista korttia on myös foil versiona eli ''kiiltävänä'' harvinaisempana ja arvokkaampana versiona mutta niitä ei joka buusterista tule.

Uusien korttien ja pakkausten ostaminen tuo esiin lapsenomaisen innon kultaiselta ysäriltä kun käytiin lätkäkortteja ostelemassa :D Sen kovan harvinaisemman kortin avaaminen on kyllä kivaa.

Miinuspuolena magicista sanottakoon se että tietyissä pelimuodoissa pärjätäkseen vaaditaan yleensä paljon rahaa tai todella hyvää onnea buustereita avatessa. Hienointa on voittaa ''rahapakka'' täysin omalla tyylillä ja resursseilla tehdyllä sekapakalla :D Turhautumista ja lievää pettymystä aiheuttaa myös se koska häviän usein ja oma kilpailuviettini ei aina hyväksy tappiota helpolla :D Kai se tekee hyvää ja nöyräksi kun välillä häviää.

Toisaalta jokaisen pelaajan budjetille löytyy hyviä pelimuotoja ja kaupoilla hengailee yleensä kantiksia joilta saa neuvoa, kasuaalia peliseuraa ja jopa pakkoja lainaan.

Oh My Game

Vaikka kävin ensimmäiset korttini ostamassa Poromagiasta ja asun lähellä Poromagiaa, olen käynyt suhteellisen ahkerasti Myyrmannin Oh My Gamella pelaamassa. Koska OMG:llä on todella kiva ja rento tunnelma ja kantiksilta voi kysellä tyhmiä ja saada hyviä neuvoja oman pakan ja pelin parantamiseen. Virallisia turnauksia on säännöllisesti ja niihin uskaltaa nuubinakin osallistua vaikka ensimmäiset pelit varmasti kuumotteleekin. Supille (paikan pyörittäjä) kelpaa myös videopelit vaihdossa. Ja turhia pelejäni vaihtoon vietynä olen saanut pidettyä työttömälle ehkä liian riskiä ja kallista harrastusta yllä :D 

Magicia pidettäneen, ainakin keskivertokansalaisten piirissä? nörttiennolohkonainsidejuttuna
mutta menneet kolme kuukautta Magicin parissa ovat antaneet minulle rahallista arvoa huomattavasti arvokkaampia asioita kuten mentaalibalanssin pysyminen siedettävänä, jännitysongelmien siedätystä sekä sosiaalisia kontakteja ja jopa uusia ystäviä.

Koska nörtin määritelmä on mun mielestä se että suhtautuu intohimolla ja lapsenomaisella innolla tykkäämäänsä asiaan. Ja koska Magic tarjoaa minulle elämänlaatua parantavia asioita ja lapsenomaista intoa, myönnän jo nyt, ylpeänä, olevani myös Magicnörtti :)

Tervetuloa pelaamaan,
Keklumestari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti